Historiske Eidsbugarden

2018 Eidsbugarden 150 år!

«Fraa Byen det berer. Eg lyfter paa Hatt,Gud veit no den Dagen,naar dit eg kjem att'.» Aasmund O.Vinje

Det ligger mye historie i hotellets vegger. Aasmund Olavsson Vinje bygget den første hytta på Eidsbugarden i 1868. Det samme året ble Den Norske Turistforening stiftet med Vinje og Thomas Heftye som sentrale navn. Da Vinje døde i 1870 overtok Thomas Heftye Vinjestova og bygget senere Eidsbugarden hotell her.

A.Vinje ble svært glad i det fjellområdet som han kalte Jotunheimen, og som siden er blitt det offisielle navnet. Det er hentet fra norrønt og betyr kjempenes bosted. Vinje uttalte ofte at når han var død, ville hans sjel sette seg på toppen av Falketind. Det er grunnen til at Vinjehodet i granitt ved Eidsbugarden hotell er vendt mot Falketind.

i 1968 ble en minnestøtte gjort av billedhogger Ståle Kyllingstad reist på Eidsbugarden til minne om Aasmund O. Vinje.

 "Eidsbugarden Hotell var et av de mest fasjonable høyfjellshotell i landet"

Fra 1870 og utover skjøt turisttrafikken fart. Etter Vinjes død blir Eidsbugarden også overnattingssted, og er opprinnelsen til Eidsbugarden Hotell. Eidsbugarden Hotell var et av de mest fasjonable høyfjellshotell i landet. I hotellets store glansperiode med herrene i smoking, eller til nød i mørk dress, og damene i aftenkjoler og strutsefjær ble «Den Glade Vandrer» bygget for å huse «pøsafanten» eller ryggsekkturisten. I dag heter denne hytta Fondsbu og er DNT-hytte siden 1993. Vinjebua er flyttet ut av hotellet og står i dag på en tange litt vest for hotellet. Og fjellturistene kommer som de har gjort siden slutten av 1800-tallet.

Hvert år i Juli blir Vinjerock arrangert for å hedre Aasmund O.Vinje på Eidsbugarden, Vinjerock er en av norges mest populære fjellfestivaler.
Festivalen blir utsolgt på rekordtid hvert år!

Hotellet har i dag 37 rom av ulik størrelse og omkring 80 sengeplasser. Hotellet er renovert i nyere tid og holder generelt høy standard. Alle rom har eget bad.
Hotellet drives i dag av Synøve Lie, 28 år fra Lyngdal i Numedal.

Ola Moe eindomsinvestor eier hotellet. 

Jobbe hos oss?
Flinke folkelige fjellfolk kan sende inn søknad til post@eidsbugarden.net